Φόρμα Σύνδεσης/Εγγραφής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ ΚΡΗΤΗΣ 2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η  Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, βάση της με αριθμ. 48012/Δ5/21-03-2017 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Προκήρυξη Περιφερειακών Αγώνων αθλοπαιδειών στο πλαίσιο Μαθητιάδας», συνδιοργανώνει με:

-        Την Περιφέρεια Κρήτης και

-        Τον Δήμο Ηρακλείου

σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου και την υποστήριξη των Ενώσεων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Κρήτης, την Α’ εξ αναβολής Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Κρήτης 2017.

 

Παράλληλα εντάσσει στο πρόγραμμα της Μαθητιάδας τη σχολική μέρα αθλητισμού για το 2017 και καλεί τις σχολικές μονάδες να προσαρμόσουν τις δράσεις τους στο πλαίσιο της Μαθητιάδας. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, είτε ως συμμετέχοντες, είτε ως θεατές, να γνωρίσουν από κοντά την πλειοψηφία των Ολυμπιακών Αγωνισμάτων, να λάβουν μέρος σε Παραολυμπιακά Αγωνίσματα και σε Δράσεις Πολιτισμού.

 

Γενικό Πρόγραμμα

·       Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 απόγευμα Λαμπαδηδρομία από Πλατεία Ελευθερίας προς Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου - Τελετή  Έναρξης

·    Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 - Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 - Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 - Πρόγραμμα Αθλητικών Αγώνων, Βιωματικές και Πολιτιστικές Δράσεις

·         Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 απόγευμα Τελετή Λήξης

 

               Η διοργάνωση σκοπό έχει να μεταφέρει το εκπαιδευτικό μήνυμα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» σε όλους τους μαθητές/τριες της Περιφέρειάς μας, ώστε να «παιδευτούν» στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετάσχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Ολυμπιακών (με αγωνιστική μορφή) και Παραολυμπιακών αθλημάτων ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

 

Τα σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης μπορούν να συμμετέχουν στο αγωνιστικό μέρος των αθλημάτων (Γυμνάσια), στο πολιτιστικό πρόγραμμα (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), να επισκεφθούν την εκδήλωση ή να συμμετέχουν στα αθλήματα- αγωνίσματα και στις παραολυμπιακές δράσεις εκτός συναγωνισμού  (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) μία ή περισσότερες ημέρες.

 

Συμμετοχή στα Αθλήματα (Γυμνάσια)

1.       Στα ολυμπιακά αγωνίσματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στα Γυμνάσια της Περιφέρειας Κρήτης, εφόσον το σχολείο τους δηλώσει συμμετοχή στα αθλήματα και ορίσει υπεύθυνους συνοδούς.

2.       Για να συμμετέχει ένας μαθητής στα Ολυμπιακά αγωνίσματα θα πρέπει να διαθέτει έγκυρο ΑΔΥΜ. Για τη συμμετοχή στα αθλήματα ισχύει ότι στην 190677/Δ5/10-11-2016 Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΠΘ περί αγώνων αθλοπαιδείας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Για τη συμμετοχή στα αγωνίσματα νερού, ο κηδεμόνας βεβαιώνει την καλή γνώση κολύμβησης και την άδεια του για συμμετοχή σε αθλήματα νερού.

3.       Για τη συμμετοχή των μαθητών-τριών σ την Περιφερειακή Μαθητιάδα, την ευθύνη έχουν εξ ολοκλήρου οι ορισμένοι από το σχολείο υπεύθυνοι συνοδοί. Την ευθύνη για τους μαθητές, κατά τη διεξαγωγή των αγωνισμάτωναθλημάτων, έχουν οι εξειδικευμένοι για το αγώνισμα – άθλημα, εθελοντές. Προτείνεται οι γυμναστές να μην ορισθούν ως συνοδοί των σχολείων για να χρησιμοποιηθούν από την διοργάνωση ως εθελοντές.

4.       Οι μαθητές/τριες – αθλητές/τριες υψηλού επιπέδου (με συμμετοχή σε τελική φάση Πανελλήνιου Πρωταθλήματος) δεν επιτρέπεται  να συμμετάσχουν στο αγώνισμα διάκρισής τους, μπορούν όμως να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε άλλο αγώνισμα. Ακολουθώντας την φιλοσοφία της Πανελλήνιας Μαθητιάδας και στην προσπάθεια να γνωρίσουν την χαρά της συμμετοχής και της προσπάθειας οι μαθητές/τριες θα ήταν καλό να συμμετέχουν σε αθλήματα που δεν έχουν προπονητική εμπειρία.

5.       Από κάθε Γυμνάσιο μπορεί να συμμετέχει στα αθλήματα συνολικά το 30% των μαθητών/τριών του.

6.       Από κάθε Γυμνάσιο μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε ατομικό αγώνισμα όσοι αθλητές αναφέρονται στην προκήρυξη του αθλήματος. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει σε ένα ατομικό αγώνισμα. 

7.       Κάθε Γυμνάσιο μπορεί να συμμετάσχει το πολύ σε δύο ομαδικά αθλήματα (μέχρι ένα ομαδικό άθλημα ανά φύλο). 

8.    Τα σχολεία που θέλουν να συμμετέχουν θα πρέπει να  δηλώσουν τις συμμετοχές των μαθητών και μαθητριών στα αθλήματα στην ιστοσελίδα της Μαθητιάδας της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης http://mathitiada.pdekritis.gr/ αφού γίνει πρώτα εγγραφή χρησιμοποιώντας το e-mail της Σχολικής Μονάδας μέχρι και την Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017.

9.   Σε κάθε αγώνισμα υπάρχει μέγιστος αριθμός συμμετοχών, ο οποίος αναφέρεται στις ειδικές προκηρύξεις των αθλημάτων. Μόλις συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών το σύστημα κλειδώνει και δε δέχεται άλλες δηλώσεις. Σε περίπτωση που σε κάποιο αγώνισμα δεν συμπληρωθεί ο ορισμένος μέγιστος αριθμός συμμετοχής, θα υπάρχει γραμματεία σε εμφανές μέρος μέσα στο στάδιομ που οι μαθητές/τριες θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως την πλήρωση του αριθμού του κάθε αθλήματος.

10. Η κλήρωση των αθλημάτων, διενεργείται την ημέρα του αγώνα, ακριβώς πριν την έναρξη του συγκεκριμένου αθλήματος.

11.  Οι κανονισμοί κάποιων αθλημάτων είναι ελαφρώς τροποποιημένοι και προσαρμοσμένοι στην ηλικία των μαθητών-τριών, στον  βαθμό εμπειρίας τους και στα θέματα ασφάλειας. Στη ιστοσελίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης http://mathitiada.pdekritis.gr/ υπάρχουν αναλυτικές προκηρύξεις των αθλημάτων.

12.   Στα αθλήματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας απαγορεύονται οι ενστάσεις, γιατί η έννοιά τους δεν συμβαδίζει με το πνεύμα και το σκοπό της εκδήλωσης.

13.   Κάθε σχολείο θα φροντίσει για την άψογη και ομοιόμορφη παρουσία των μαθητών-τριών του στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς και για τη διατήρηση της ευπρέπειας και της κόσμιας συμπεριφοράς των μαθητών/τριών του.

14.   Μέρος των εκδηλώσεων της Περιφερειακής Μαθητιάδας αποτελούν και οι Παραολυμπιακές Δράσεις Αθλημάτων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν βιωματικά όλοι οι μαθητές/τριες όλων των σχολείων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) που θα επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα Κρήτης. Σε κάθε δράση μπορεί να συμμετάσχει συγκεκριμένος αριθμός μαθητών. Οι εθελοντές του κάθε αθλήματος θα καθοδηγούν τους μαθητές και τους υπεύθυνους της κάθε σχολικής μονάδας στην αντίστοιχη δράση. Πρόγραμμα των αντίστοιχων δράσεων θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα μας μετά την ηλεκτρονική δήλωση των σχολικών μονάδων.

 

Συμμετοχή στις πολιτιστικές δράσεις (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια)

1.       Στις πολιτιστικές δράσεις και στις άλλες παράλληλες δράσεις της Περιφερειακής Μαθητιάδας μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/τριες όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Κρήτης με ομαδικές και ολιγόλεπτες δράσεις (κάθε  δράση έως 10 λεπτά).

2.       Τα σχολεία που θέλουν να συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Μαθητιάδας Κρήτης, μπορούν να συμμετέχουν με μια ομάδα χορού (σύγχρονου ή παραδοσιακού), μουσικού συνόλου, χορωδίας ή σύντομου θεατρικού δρώμενου. Τα θέματα τους θα είναι εμπνευσμένα μόνο από την ιστορία της Κρήτης (π.χ. ιστορικές περίοδοι, βυζαντινή εποχή, μινωική εποχή, δραματοποιημένα του Καζαντζάκη κ.λ.π.).

3.       Για λόγους τεχνικούς δεν μπορούν να εμπλέκονται στην ίδια σκηνή, σύνθετα μουσικοχορευτικά σύνολα, εκτός αν το χορευτικό γίνει κάτω από την μουσική εξέδρα.

4.       Τα σχολεία πρέπει να δηλώσουν τις πολιτιστικές τους δράσεις στην ιστοσελίδα της Μαθητιάδας http://mathitiada.pdekritis.gr/ της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης μέχρι και την Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017, αναφέροντας τον αριθμό των μαθητών του σχήματος, το θέμα με σύντομη περιγραφή και την ημέρα της παρουσίασης.

5.       Ένα σχολείο μπορεί να συμμετέχει στις πολιτιστικές δράσεις αν θέλει και τις τρεις ημέρες.

6.       Το ωράριο παρουσιάσεων θα είναι 09.00 με 14.00. Στον προγραμματισμό θα δοθεί προτεραιότητα στα απομακρυσμένα σχολεία της Κρήτης και στα ειδικά σχολεία.

 

Επισκέψεις σχολείων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια)

1.       Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης μπορούν να επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα.

2.       Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων που θα επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα μπορούν είτε να παρακολουθήσουν αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα, είτε να συμμετέχουν τα ίδια σε κάποια από αυτά (εργαστήρια πολιτισμού, παραολυμπιακές δράσεις)

3.       Επίσης μπορούν οι επισκέπτες μαθητές να συμμετέχουν σε κάποια από τα ολυμπιακά αθλήματα εκτός συναγωνισμού στις Δράσεις Κοινού, όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος στα γήπεδα και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπεύθυνο κάθε αθλήματος (θα υπάρξει πρόγραμμα ανά ημέρα σε ποιο άθλημα θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα).

4.       Η δήλωση επίσκεψης των σχολείων θα γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα της Μαθητιάδας http://mathitiada.pdekritis.gr/ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης μέχρι και την Δευτέρα 02 Οκτωβρίου.

5.       Στην Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακή χορευτική επίδειξη, με συνοδεία Κρητικής Μουσικής (Χανιώτης, Καλαματιανός και Σιγανός με μαντινάδες),  στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές των σχολείων που θα δηλώσουν ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Μαθητιάδας. Η συμμετοχή κάθε σχολείου θα είναι σε κύκλο τουλάχιστον 25 ατόμων, ενώ η ομοιομορφία κάθε κύκλου είναι αρμοδιότητα του σχολείου.

 

Συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία της Φλόγας (Γυμνάσια)

Α. Πλατεία Ελευθερίας                                               17/10/2017

Β. Παγκρήτιο στάδιο - Τελετή έναρξης                       17/10/2017

 

Διαδικαστικά θέματα

·         Τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν στις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις ή απλά να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της Μαθητιάδας θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται κατά περίπτωση από τις διατάξεις:

-        του άρθρου 7 «Σχολικές αθλητικές δραστηριότητες» της με αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 681/τ. Β’/06-03-2017) με θέμα: «Εκδρομές - Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας.»

-        της υποπαραγράφου 17.2 της παρ. 17 «Μετακινήσεις για τις σχολικές αθλητικές δραστηριότητες» της με αριθμ. 190677/Δ5/10-11-2016 Υ.Α. (ΦΕΚ 3754/ τ. Β’/21-11-2016) με θέμα: «Αθλητικές δραστηριότητες σχολείων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης»

-        του άρθρου 16 «Σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής» του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109/ τ. Α’/ 01-08-2017) με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων»

·         Όλες οι υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων και τα Α.Δ.Υ.Μ. των μαθητών που θα συμμετάσχουν και θα μετακινηθούν θα κρατηθούν στο σχολείο με ευθύνη του/της  Διευθυντή/ντριας. Ο/η αρχηγός αποστολής θα έχει μαζί του καταστάσεις των ανωτέρω εις διπλούν με την υπογραφή- βεβαίωση της διεύθυνσης του σχολείου.

·         Υποδείγματα των απαιτούμενων εντύπων συμμετοχής σχολικής μονάδας υπάρχουν στον ιστότοπο της Μαθητιάδας http://mathitiada.pdekritis.gr/ της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης και στην επιλογή με τίτλο «ΕΝΤΥΠΑ».

·         Η Μαθητιάδα αποτελεί μια προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, περικλείοντας όλες τις αρχές και τα ιδανικά που πρέσβευαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας, με πρωτεύοντα ρόλο τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ της νεολαίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας. Θεωρούμε πολύ σημαντική  τη συμμετοχή των εθελοντών και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη διοργάνωση. Για το λόγο αυτό σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή ως εθελοντές στην Α’ Περιφερειακή Μαθητιάδα Κρήτης, πατώντας τον σύνδεσμο http://mathitiada.pdekritis.gr/index.php/aitisi-ethel-menu.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

·         Για θέματα συμμετοχής σε αθλήματα στην Συντονίστρια Αθλητισμού κα Αποστολάκη Ειρήνη, Εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής Δ/θμιας

τηλ.: 2810333758 - 6944885651

fax: 2810333796

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·         Για θέματα συμμετοχής σε πολιτιστικές δράσεις στην Συντονίστρια Εκδηλώσεων κα Ζαμπετάκη Λήδα, Σχολική Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής με έδρα το Ηράκλειο

 τηλ.: 2810342206/ κινητό: 6971648614

fax:  2810222076

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·         Για θέματα εθελοντών και επισκέψεων σχολείων στον Συντονιστή Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Κατσαγκόλη Αθανάσιο, Σχολικό Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής με έδρα το Ηράκλειο

τηλ.:  2810342206/ κινητό: 6977232766

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·         Για θέματα έγκρισης και διαδικαστικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης στην κα Πιταροκοίλη Στέλλα, εκπαιδευτικό Πληροφορικής Δ/θμιας και στον κ. Θεολογίτη Όμηρο Αλέξανδρο, εκπαιδευτικό Γαλλικής Δ/θμιας

τηλ.: 2810302440/ 2810347291

fax: 2810302444

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·         Για θέματα ιστοσελίδας στον Υπεύθυνο για την ανάπτυξη και υποστήριξης της ιστοσελίδας στον Μαλανδράκη Κοσμά, εκπαιδευτικό Πληροφορικής Δ/θμιας

Τηλ: 2810302458

fax: 2810302444

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.